Zaustaviti po svaku cenu proces ponižavanja radnika

Sindikat

Ko to vodi radnike na skalp?

Vreme nam nije učitelj. Moramo uvek da probamo sve na sebi. Dovoljno dugo traje ovaj eksperiment čije je zamorče radnik. Za nas, radničku klasu, vreme teče u nazad, i sve smo bliži hiljadu-osamsto-osamdeset-šestoj.

Razjedinjena radnička klasa, kao hipnotisana mirno, posmatra šta joj se dešava, osnovno pitanje koje glasno i jasno treba postaviti, glasi: „Ko to vodi radnike na skalp?

Da bismo što preciznije odgovorili na ključno pitanje, moramo dati nekoliko konstatacija, a prva je, Šta smo bili?“

Bili smo monolitna i mnogobrojna radnička klasa, koja je imala moć i jednostavno meren učinak rada, pa je bila u stanju da se zaštiti od agresivnih vlasnika kapitala, i odbrani ono što je bio rezultat njenog rada. Ona je bila prirodni drugi pol, unutar poslovnog sistema, koji je znao šta ga interesuje i koji cilj sledi. A cilj je bio, pravična zarada i puna socijalna uključeniost u sve segmente društva.

Sada se naše društvo menja i formira dva pola i dva sveta, svet progresa i blagostanja i svet eksploatisanih ili do kraja obespravljenih i odbačenih. Nastavlja se negativan trend promena društva po svim osnovama negativnog funkcionisanja. Najdrastičnije promene se odvijaju u domenu rada, nestaje stari oblik organizovane industrije, a ne niče novi. Samo na prvi pogled izgleda da ovo nije tema radničkog pokreta, a jeste, jer račune za snove jednih, plaćaju drugi, članovi društva, oni koji ostaju da žive u njemu. Da bi vratili stvaralačku i društvenu moć radničkoj klasi, moramo je dobro organizovati, što sindikalni pokret u svetu, a i kod nas obavezuje.

Ujedinjeni Sindikati Srbije su definisali, tri osnovne teme, i pozivaju sve sindikate, da zajednički radimo na njihovim ostvarenjima:

I. Afirmacija klasnog radničkog identiteta i solidarnosti;

II. Promocija radničkih vrednosti i stvaralaštva;

III. Učvršćivanje društvenog identiteta radničke klase kao osnovne supstance društva savremenog sveta.

Svim radnicima čestitamo praznik rada   1. Maj.

Ovog prvog maja proglašavamo definisane teme stalnim radnim zadatkom!

Ujedinjeni Sindikati Srbije

Oznake:
Podelite:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Skorašnje objave

Imate pitanje?

Stojimo vam na raspolaganju za sva vaša pitanja i nedoumice. Posvećeni smo da saslušamo vaše potrebe i pružimo vam smernice.

Kategorije