USS – AKTIVNOST KOJU NAJAVLJUJEMO

Sindikat

Vratiti zaposlenima topli obrok

   Kako je država godinama bila nepravedna prema zaposlenima u javnom sektoru, a tiče se toplog obroka i regresa, preciznije koeficijenata za topli obrok i regres koji je ugrađen u koeficijent zarada, pri čemu država ubira porez na sve obuhvatni koeficijent, a da se pri tom ne može ni doći do informacije koliki je stvarno koeficijent, što je neprihvatljivo. Imajući to u vidu došli smo do pokretanja inicijative za vraćanje toplog obroka u vidu obroka (doručak, ručak, večera).

   Nasuprot tome sve zdravstvene organizacije zadnjih godina apeluju na zdraviji način ishrane, tako reći izbegavanje pekara i brzih hrana, jer nam po statistici jedna trećina nacije boluje od gojaznosti, kardiovaskularnih oboljenja, dijabetesa, malignih oboljenja koja su u većini slučajeva prouzrokovana lošom ishranom. Da bi šteta bila veća, radnici su prinuđeni da kupuju brzu hranu i hranu iz pekara, jer nemaju drugu soluciju, a i platežna moć im je uskraćena za normalnu ishranu. A da bi situacija bila alarmantnija i deca po školama su takođe uskraćena normalnih obroka a sve to u nečiju korist, uvedene su i trafike pored svake škole, gde se u većini sulučajeva prodaje brza hrana, što dovodi do sistematskog uništavanja nacije. Ako država ne želi da misli na svoje građane onda bar neka se okrene na izdavanje ogromne količine novca za lečenje bolesti prouzrokovanih lošom ishranom, neka joj to bude stimulans kako će da uštedi i da pri tom smanji obolenja na dugoročno.

   Jedan od važnijih predloga je da se vrati topli obrok u svim javnim i privatnim sektorima kako bi svaki zaposleni imao pravo na normalnu ishranu u vidu obroka, naravno pod nadzorom stručnih lica. A to ne znači otvaranje novih privatnih kantina po preduzećima, gde je hrana i dalje brza a 30% skuplja od marketa (jedan od većih primera je u rudarskom basenu Kolubara kao mnoga druga preduzeća).

   Da bi stvoruili zdravu naciju, o njoj treba i da se brine a s’ druge strane ispraviti nepravdu koja je načinjena od strane države prema zaposlenima u javnim i privatnim sektorima.

Oznake:
Podelite:

Skorašnje objave

Imate pitanje?

Stojimo vam na raspolaganju za sva vaša pitanja i nedoumice. Posvećeni smo da saslušamo vaše potrebe i pružimo vam smernice.

Kategorije