Ujedinjeni Sindikati Srbije na međunarodnoj sceni

USS – Republički odbor Zdravstva zajedno sa sindikatima jugoistočne evrope u akciji za odbranu javnog zdravstva u svojim zemljama.

Temišvar  25. marta – 27. marta 2013. godine

U skladu sa odlukom našeg  poslednjeg susreta u Skoplju sastali smo se krajem marta u Temišvaru, predstavnici  sindikata zdravstva iz zemalja jugoistočne Evrope : Bosne i Hercegovine, Bugarske, Kosova, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Rumunije, cilj susreta je zajednička akcija za odbranu javnog zdravstva u svojim zemljama ovog dela Evrope . Radna grupa sindikata zdravstva se sastaje redovno od 2009. godine pod pokroviteljstvom  FES-regionalnog projekta o industrijskim odnosima i socijalnom dijalogu u jugoistočnoj Evropi.

Sindikatima zdravstva jugoistočne Evrope dali su podršku i solidarnost nemačka  sindikalna  centrala Ver.di  koju je predstavljala Anet Gratz,  predstavnik  Vivantes, i Herbert Veisbrod-Frej, direktor zdravstvene  politike  Saveznog odbora Ver.di , na sastanku su predstavljene  razne kampanje u bolničkom sektoru u Nemačkoj. Prvi  veliki štrajk  u zdravstvenom sektoru sa oko 130.000 demonstranata dogodio se 2008.godine. Zatim sledi nekoliko kampanja da se odbrane  interesi  radnika i sindikata. Istraživanja u 200 bolnica, kako Veisbrod-Frej navodi, nedavno su otkrila da nedostaje oko 162.000 radnika. Rezultat je povećan  pritisak na osoblje koje radi pod velikim opterećenjem. Dosadašnji rezultati privatizacije u zdravstvu su povećali u Nemačkoj ovaj negativni trend( a svi znamo da je Nemačka pravna zemlja, gde vladavina prava na visokom nivou privatizacija zdravstvenog sektora negativno je ocenjena).Inače u R. Nemačkoj ima 2000 bolnica gde je zaposleno 900 000 radnika, 1/3 su privatizovane, 1/3 javne , a 1/3 crkvena.One od osiguranja dobijaju istu sumu novca . Same bolnice odlučuju koliko će radnika raditi na odeljenju. Standardi,pravila,propisi i zakoni su tu, ali se delimično poštuju u privatnom sektoru. Sistem obrazovanja je različit u odnosu na naš, oni nakon 200 sati edukacije postaju negovatelji. Često zbog uštede sredstava dežuraju samo obučeni bolničari bez lekara.

20130326_170603

Učesnici u radionici su veoma zainteresovani za iskustva nemačkih kolega, posebno za Ver.di kampanje u 2012, „pritisak mora da ode!“. Nadamo se da će na narednom skupu biti prezentovano detaljno cela akcija.

Posle dugog razgovora, sindikati su zajednički odlučili da 22. aprila sprovedemo  zajedničku akciju za odbranu javnog zdravstva i radnih mesta zaposlenih . Moto ove akcije je: „Svi za javno zdravlje“.  Svrha kampanje je dovoljan i odgovarajući broj zaposlenih , briga za sve ljude u posebno teškoj situaciji na Balkanu. Zajednička akcija vrši se u skladu sa lokalnim zahtevima. Koordinacioni odbor će ponuditi zajednički poster da svi sindikati u istom trenutku akcije tokom konferencije za štampu predstave . Na konferenciji za novinare, sindikati takođe žele da predstave povelju solidarnosti koji smo potpisali u novembru 2012. godine koja je i osnova zajedničke akcije.

Ana Kojić, predsednica odbora za međunarodnu saradnju USS-a