UJEDINJENI SINDIKATI SRBIJE – Klinika, dr. Laza Lazarević

Sindikat

       USS – Klinika, dr. Laza Lazarević
okupili sve sindikte, predstavnike zaposlenih
u specijalizovanim psihijatriskim ustanovama
u Srbiji na temu očuvanje i unapređenje
bezbednosti rada i odbranu dostignutih
prava zaposlenih na radnim mestima
u ovim ustanovama

– Primena strategije razvoja zaštite mentalnog zdavlja i uvođenje komunalne psihiatrije u pojedinim ustanovama.
– Smanjenje plata u javnom sektoru-zdravstvu, uvođenje platnih razreda.

Na početku rada ovog skupa  domaćin je pozdravio sve prisutne,zahvalio se na visokom poverenju što je potvrđeno prisustvom svih pozvanih kolega.Naravno da je I dobra procena tajminga I značaja odabranih tema pobudila veliko interesovanje kod sindikalnih predstavnika zaposlenih u specijalizovanim psihijatriskim ustanovama,koji su svoju pripadnost različitim centralama potpuno stavili u drugi plan I bez bilo kakvog opterećenja uzeli učešće u radu sa dobrom procenom da su baš oni zajedno sa rukovodstvom ustanova  i  institucijama države  najupućeniji  u sve  problem sa kojima se susreću zaposleni,  organizovano zahtevaju od resornog ministarstva  da budu informisani o svim aktivnostima koje se odvijaju vezane za ove ustanove i  uključeni  u rešavanju istih.

IMG_2424

Nakon uvodne diskusije domaćina skupa  razvila se diskusija u kojoj su učešće uzeli svi prisutni.U prvom delu sednice dominirala je tema primene nacionalne strategije za unapređenje zaštite mentalnog zdravlja.Zajednički zaključak je obaveza  sindikata u ovim ustanovama da se aktivnije uključe u raspravu I  realizaciju nacionalne strategije za unapređenje zaštite mentalog zdravlja.

Ovaj dokument između ostalog predviđa poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih u ustanovama  zbog  sindroma  “izgaranja” i  teških uslova rada (što je realizovano kroz psihijatriski dodatak 2007. godine) ali i  drugačiji pristup u organizaciji i  lečenju psihijatriskih pacijenata ,što bi rezultiralo I smanjenjem broja postelja I zaposlenih u ovim ustanovama u narednom period.

Izneti su podaci da se ovakav pristup organizaciji  i deinstitucijalizaciji  ,smanjvanju kapaciteta  i uvođenje komunalne psihijatrije pokazao kao loš projekat u okolnim  zemljama (Mađarska,Grčka) i  da se odustalo od takvog projekta zbog loših rezultata.Dalje je konstatovano da primena strategije unapređenja zaštite mentalnog zdravlja u našoj zemlji kasni  što je još jedan od razloga za naše okupljanje.Dogovoreno je da sindikati iz ovih ustanova budu u stalnom kontaktu, da se prati realizacija strategije I da sve svoje primedbe I predloge dostave  resornom  ministarstvu.

IMG_2423

U drugom delu skupa dominirala je trenutno najaktuelnija tema našeg društva,smanjenje plata zaposlenima u Javnom sektoru čime ni zdravstvo nije zaobiđeno.

Zajednički je stav da  smanjenje plata za 10% zaposlenima u zdravstvu je  katastrofalno po egzistenciju zaposlenih u zdravstvu . Najavljeni protesti i štrajk upozorenja prisutni predstavnici sindikata će  uskladiti sa matičnim sindikalnim centralama i  predložiti  da akcija bude zajednička i sveobuhvatna.

Prisutni su izrazili  veliko nezadovoljstvo odustvom bilo kakvog jasnog  plana vlade Srbije po pitanju platnih razreda i odsustva učešća sindikata u raspravi. Informacije o platnim razredima koje iznosi ministarka lokalne samouprave i državne uprave Kori Udovički krajnje su nejasne,zbunjujuće a gotovo svaki put drugačije što izaziva veliku zebnju i nesigurnost kod zaposlenih u zdravstvu a posebno u specijalizovanim psihijatrijskim ustanovama koje imaju beneficiju na teške uslove rada i povećane rizike (psihijatrijski dodatak).

Svi su se složili u nameri, ukoliko psihijatrijski dodatak bude na bilo koji način ugrožen platnim razredima, zajednički i po svaku cenu brane  dostignuto pravo na uvećanu zaradu na osnovu teških uslova rada. Psihijatrijski dodatak kao uvećana zarada na uslove rada odvojen je od koeficijenata i stručne spreme i kao beneficija je analogan beneficijama koje imaju zaposleni   u državnim službama  hitnoj pomoći,zatvorskim bolnicama,policiji ,elektrodistribuciji  i rudnicima.  Zato ova beneficija ne sme biti predmet rasprave u sklopu platnih razreda.

IMG_2431

Na kraju sastanka,doneti su odredjeni zaključci i odluke.

Zaključeno  je da je neminovna  kontinuirana saradnja svih sindikalnih organizacija ovih psihijatrijskih ustanova   radi odbrane  dostignutih prava i daljeg unapredjenja prava i položaja zaposlenih i pacijenata u ovim ustanovama.

Jednoglasno je doneta odluka da se uputi dopis ministru  zdravlja radi  prijema  delegacije  članova sindikalnih organizacija iz ovih ustanova.

Tema sastanka je traženje razjašnjenja oko uvodjenja platnih razreda u sektoru zdravstva i podrške ministarstva zdravlja u očuvanju dostignutih prava ( psihijatriskog dodatka) zaposlenih u specijalizovanim psihijatrijskim ustanovama,kao i daljem unapredjenju uslova rada i položaja zaposlenih i pacijenata u ovim ustanovama u skladu sa stvarnim stanjem  i  nacionalnom strategijom o unapredjenju zaštite  mentalnog zdravlja u Srbiji.

Oznake:
Podelite:

Skorašnje objave

Imate pitanje?

Stojimo vam na raspolaganju za sva vaša pitanja i nedoumice. Posvećeni smo da saslušamo vaše potrebe i pružimo vam smernice.

Kategorije