GLAS PENZIONERA

Mi penzioneri  imamo jedan san.

Da svoju dočekanu starost(penziju) odživimo i proživimo da što manje budemo teret ukućanima,okruženju,državi.Da pomognemo koliko možemo i imamo za život.To smo radom i stvaranjem zaslužili.Nikome nismo oteli,ukrali-uvek smo davali bili solidarni dok smo radili.Ovo što smo uložili za starost na zakonit način da nam omogići „MIRAN SAN“.Mnogo li je?Šta naš san čini različitim od drugih snova naših kolega u Evropi?Koliko se naš san razlikuje od snova u našem podneblju i okruženju-od sna premijera i nekih drugih penzionera?Po čemu se razlikujemo od njih?Da li smo prošli isti put,idemo li istim putem(putevima).Da li smo na putu da naš san ostane nedosanjan?Ko i koliko je uradio,proizveo,doprineo da naš san bude nedosanjan,već dvadesetak godina.Kako može manje da bude košmaran i turoban.

Može li da bude nemiran,ali pod pokrivačem Ustava i na jastuku Zakona?

Koliko Premijer i Vlada,(njeni stručnjaci i fiskalni savetodavci),svojim obećanjima do vlasti grade san čovečnosti sa ljudskim likom,a koliko svojim najavama,namerama i radom,vršeći vlast,seku to korenje i zalivaju divlje vildane (uvezene) nesigurnosti,košmara i običnog ljudskog straha za sutra…?Kakav odgovor možemo naći?Nudili nam se samo jedan odgovor na to?

Noć koju živimo pritisla tmina,vetrovita i kišovita,puna poplava…Pomoć mala i uslovljena-podseća na nekalibrisane granate dobijene kao vojna pomoć u Velikom ratu.Topovi mali,granate velike-snađi se!Priča za košmaran san!?Slušam,Premijer i njegovi „podržavaoci“-zanosači…vešto koriste priču o zaštiti socijalno najugroženijih(onih  sa najnižim primanjima)kako bi opravdali strmoglav pad „viših penzija“ u socijalnu kategoriju-jer „Vi ste to tražili da se smanje rasponi između penzija“.

Glasali ste za nas!Hleb 29 dinara (400 grama)-za sve.Iz socijalističke „uravnilovke“-svako prema sposobnosti –svakom prema radu-nudi se napredna crkveno-socijalna jednakost pred jednim Gorskim Carem!Samo se treba krstiti i glasati!A šta rade ti napredni velikodostojnici  koji  grakću i krešte,kako je to doprinos obećanju da će…Zakon i Ustav  važiti za sve…I tačno!Sve je i za svakog urađena mimo Ustava i zakona-čak drastično i otvoreno ga nepoštujući-niko nije bio zaštićen.Šta možemo da dobijemo?

Budžedski deficit manji!!?Svi penzioneri siromašni.JKP „Pogrebne usluge“ imaju suficit-uplaćuju 70% u budžet,mnogo rade,usluge skupe.Gradski saobraćaj bolji,manje gužve(nema penzionera-nema subvencija)manje povlašćenih karata i švercera u autobusu.Smanjena socijalna davanja,smanjen rashod u Fondu,zdravstvenog osiguranja-nema subvencija za lekove,smanjen rashod u Fondu PIO-manje penzija-„nedotira“ se iz budžeta(zaboravili da se to ???).Odnos penzionera i radno sposobnh se menja u korist radno proizvodnih,niko ne može u penziju do 80 godina,ako preživi 60-tu godinu-to pada po kolektivnom Ugovoru na preduzeće i nije oslobođeno PDV-a.Za to vreme zaposlenost u  JKP „pogrebne usluge“ raste i produktivnost.Agencije i raznorazni  Fondovi redovno primaju plate…Obećanje održano. A računica je prosta (izvor fiskalni savet).

Ako za penzije „ide“ pet milijardi evra,a penzioneri svojom revnosnom i redovnom potrošnjom doprinose PDV-u 60% i vraćaju u budžet ispunjavanjem svojih građanskih obaveza, 50% sredstava?      Koliko je to?

Iz budžeta se „dotira“(čisto vraća u penzioni Fond ranije pozajmljeno) 40%(dve milijarde evra)-nije li potrošnjom i ispunjavanjem svojih obaveza penzioner svaki vratio ,više nego što se  dotira-čak sve!                   A neplaćen porez milijarda evra,neplaćeni doprinosi Fondu PIO i RFZO isto toliko nevraćena sredstva u raznim Fondovima  solidarnosti,preko jedne milijarde evra.Troškovi za garanciju državnih preduzeća i subvencije od  1,2 milijarde evra.Agencija za privatizaciju nije uplatila u penzioni  Fond deset posto od prodaje-privatizacije preko pet hiljada privrednih subjekata,svo vreme je trgovala akcijama na berzi za „potrebe“ Fonda PIO,a za svoj račun-bez odobrenja vlasnika akcija i bez informacije o toj raboti!Da li baš fali „solidarno“ otetih 200 miliona evra,koje će usrećiti budžetski deficit,fiskalni savet,MMF i povećani trgovinski promet sa Rusijom (bez subvencija),ili će zadovoljiti sujetu premijera,stručnost nadžak baba iz fiskalnog saveta koji znaju samo za oduzimanje-ili je to dodvoravanje evropskom bogu pod čijom nebeskom kapom težimo,ili je to bukagija za odnose sa Rusijom!?Ova oblast ima ime politička i prezime ekonomija i (JMBG).Jedino Može Biti Garantovano bolje sutra po Ustavu i Zakonu –ostalo je pljačka i nezakonite rabote koje otvaraju vrata organizovanom kriminalu,u organizaciji vlasti!                                      Šta da se radi, pitam Lenjina.Revolucija?     On kaže idi kod Dantea, on je nadležan za Tebe.A on mi pruži KNJIGU NAMERA(rebalans budžeta) na koricama (vratima pakla) piše:Moje namere vas vode na put pun krika, osetićete večni bol i bedu tu, penzioneri,Vaš put je put u svet prokletnika.Mene kao tvorca, krenu viši Ustav iz EU.Mene stvoriše sila iz Vašingtona,mudrost iz Brisela i ljubav iz BerlinaPre mene nikada ovakva podrška nije bila, ne večno, Zakonska, jer bezakonje i sujeta je i nastavljanje moje ,krenite predamnom bez nade koja vas je napustila.

Šta je ovo,pitam učitelja Vučka, a on će kao neko koji sve shvata:
Ovde ti srce mora biti meko.Neka ti sva jeza bude poznata, ja vas upućujem na put kako sam vam rekao.
Gde guramo puk stari,što smeta mi na putu  za bolje daleko.Probudih se.Stvarnost je gora.Krugova je mnogo na ovom putu.Mnogo kuke .Idem da tražim motiku,da je moje ostarele I bolesne ruke podignu.Pa kom’opanci kom’ obojci.

Hvala na prostoru!                                                                                   Branko Miladinović